Wednesday, January 9, 2013

UNIUNEA DEMOCRAT LIBERALĂ SAU PROCURATURA GENERALĂ TRECE LA LIBERALI?



“Где-то в конце 80-х генеральный прокурор Лондона подал в отставку после того как газеты опубликовали его фото, беседующим с проституткой в Сохо. Не было никаких доказательств, что у прокурора была связь с этой дамой высшего света. Но в Англии проституция запрещена и сам факт беседы стал обвинением. Прокурор, как и жена Цезаря, должен быть вне подозрений.
Поэтому если у Зубко есть хоть капля чести, то он должен подать в отставку. Если он не виновен, то продолжит работу в системе или в коммерческих структурах как профессиональный юрист. Или что кресло генерального дано пожизненно?
Неужели не ясно, что даже если в реальности будет доказано, что Зубко не стрелял, то ему, оставшемуся на посту Генерального, веры не будет. Как и всей правоохранительной системе, которой и сейчас-то веры почти нет. Неужели для понимания этих вещей нужно много мозгов? Или жажда власти так велика, что отбирает последние капли чести и убивает последние способности мыслить?”  
Alexandru Muravschi, membru al Partidului Democrat din Moldova.

Nota lui Alexandru Muravschi, important lider al Partidului Democrat din Moldova vorbește de la sine și nu are nevoie de alte explicații. Procurorul, exact ca și soția Cezarului, trebuie fie dincolo de orice fel de bănuieli. Nu ne vom opri asupra evenimentului în sine – sunt destule comentarii apărute pe marginea acestui subiect. Vom puncta însă faptul că Agenţia de stat „Moldsilva“ a confirmat jurnaliștilor faptul că procurorul general Valeriu Zubco a fost la vânătoare de mistreţi, pe 23 decembrie, în Rezervaţia „Pădurea Domnească“. Participarea domniei sale la vînătoare alături de membri marcanți ai sistemului judecătoresc pune sub semnul suspiciunii întregul proces de executare a justiției în Republica Moldova.  

Lipsa de încredere în justiție a fost constatată în caz particular și de primul ministru Vlad Filat: “Atunci când procurorul general al Republicii Moldova încearcă în mod direct să tăinuiască circumstanţele în care a decedat un cetăţean al Republicii Moldova, cum pot să am încredere, în calitate de prim-ministru, referitor la modul în care se investighează cazurile atacului raider, când a fost acel atac asupra securităţii economice a Republicii Moldova? Cum eu pot să am încredere vizavi de multe alte dosare care sunt la ora actuală în administrarea Procuraturii Generale? Deci este vorba şi de autoritatea morală. Eu înţeleg că poţi să ai sprijin politic, înţeleg că poţi să te bazezi pe el, dar fără autoritatea morală în conducerea acestei instituţii a procuraturii, este foarte greu să oferi şi rezultat. De aceea, din punctul meu de vedere, pornind şi din interesul de a nu aduce prejudiciu anchetei şi ca să nu existe discuţii pentru perioada de viitor, eu cred că este necesară, dar iminent necesară, demisia procurorului general.”

În vara anului 2012, premierul moldovean Vlad Filat, a solicitat colegilor de alianță controlul activității ministerelor din subordine și reexaminarea participării active și conștiente a fiecărui ministru și demnitar în parte. Liderul liberal-democraților moldoveni a fost primul care a dat exemplul necesar și a demis o parte din miniștri aflați în subordine. În schimb, promisiunile colegilor domniei sale de alianță referitoare la o posibilă evaluare ministerială, au rămas neonorate. 

Restructurarea guvernului Filat a fost cerută și de către liberalii moldoveni. În primele zile ale anului 2013 vicepremierul Mihai Moldovanu a cerut demisia ministrului sănătății. Cererea venită din partea liberarlilor era primul semn al regrupărilor politice care au loc în sânul alianței de guvernare.  În comunicatul de presă făcut public de către procurorul general, subtil Zubco făcea  aprecieri la activitatea primului mistru :  „…totul este o campanie de defăimare la adresa mea. Este evident că dacă o astfel de acuzație s-ar confirma, demisia mea ar fi iminentă și răspunderea în fața legii, de asemenea. Însă dacă se dovedește că acuzațiile au fost false, demisia de onoare ar fi necesară din partea celor care dețin funcții înalte în stat și s-au grăbit să dea aprecieri asupra acestui caz, fără să aștepte finalizarea anchetei, încurajând astfel oficial campania lansată de Sergiu Mocanu”, nota Valeriu Zubco.

O analiză a agenției de presă Info Prim arăta însă că în luarea sa de poziție “Valeriu Zubco a preferat să se erijeze în hainele victimei intrigilor politice. De altfel, aceste intrigi nu sunt deloc excluse, însă atmosfera din sistemul procuraturii nu face decât să le genereze şi să le stimuleze. Lanţul slab totdeauna a atras atenţia în sensul intrigilor, dar şi al celor care ar vrea să obţină îmbunătăţirea lucrurilor, în limbaj mai modern – reformarea Procuraturii ca element primordial în reformarea justiţiei.”
 “Astfel privind lucrurile, demisia „de onoare” a procurorului general ar veni ca un final logic al pedepsei pe care cel care deţine acum această funcţie a şi primit-o”, nota colegul Valeriu Vasilică, redactorul șef al prestigioasei agenți de știri.

Demisia procurorului general se va produce. Posibil procurorul general va avea demnitatea necesară pentru a își scrie cererea de demisie, altfel deputații îi vor acorda ajutorul de rigoare. Canalele mediatice afiliate Partidului Comuniștilor au lansat deja informația potrivit căreia deputații comuniști sunt gata să își întrerupă vacanța pentru a participa la o ședință extraordinară a Parlamentului la care să se pună în discuție demiterea procurorului general. O împotrivire ar fi neproductivă.

Demisia lui Zubco nu trebuie să fie motivul distrugerii alianței de guvernare. Transformarea acestui caz într-un Watergate moldovenesc așa cum sugera Natalia Morari (http://www.europalibera.org/content/blog/24819181.html) ar duce la atingerea așa numitului "point of no return" și i-ar face pe politicienii moldoveni să treacă Rubiconul. Demisia lui Zubco ar trebui să atragă după sine repartajarea unor funcții aflate în posesia coaliției de guvernare. Ar fi vorba mai mult de o necesară contrabalansare politică în sînul AIE. Vizibila apropiere a liberalilor moldoveni de Partidul Democrat, precum și multitudinea de cedări făcute de Mihai Ghimpu în fața liderului partidului Democrat ne face să credem că liberalii au dreptul moral de a solicita ca funcția eliberată de Zubco să le revină. În discursurile publice ale liderului liberal s-a enunțat faptul că  Republica Moldova trebuie să fie un stat bazat pe lege, un stat în care legea să funcționeze fără impedimente. Prin revendicarea de către liberalii moldoveni a funcției de procuror general penuria de pîrghii atât de des invocată de Ghimpu ar fi epuizată iar Partidul Liberal ar avea posibilitatea să demonstreze nu doar prin vorbe ci și prin fapte că prioritățile enunțate nu sunt în van.

Cedarea funcției de procuror general către liberali ar cimenta definitiv coaliția existentă între cele două formațiuni politice moldave, ar finaliza din start un conflict intern în sînul coaliției și ar pune bazele unei viitoare coaliții politice electorale, cea a Uniunii Democrat Liberale.

No comments:

Post a Comment